štvrtok 20. marca 2008

život bez tabaku

Život bez tabaku

Vari každý už počul a čítal o škodlivosti fajčenia, o tom ako týmto zlozvykom ničíme život nielen sebe ale aj druhým. Sú nám známe výroky na škatuľkách od cigariet:“ Fajčenie vážne škodí vám a ostatným okolo vás., Fajčenie môže poškodiť spermie a zvýšiť neplodnosť., Fajčenie môže zabíjať., Fajčenie spôsobuje rakovinu pľúc ., Dym obsahuje benzén, nitrozamídy , formaldehyd a kyanovodík. Aj keď máme v hlave fakty , ktoré jasne hovoria o tom ako nám tento zlozvyk škodí, siahame po cigarete stále častejšie a častejšie. Občas si dáme otázku prečo fajčíme, ale nemali by sme sa opýtať inak? Nemali by sme sa skôr spýtať, prečo sme vôbec s tým začínali?

Vážená pani profesorka, milí spolužiaci. Stojí tu pred vami človek, ktorý sa snaží tak isto ako mnohí, pochopiť bezvýznamnosť tohto činu, ktorý skracuje život a zabíja nielen nás fajčiarov ale aj ostatných okolo nás. Život, ktorý by sme mohli prežiť lepšie ako len s tou odporne zapáchajúcou cigaretou v ruke. Keď som sa rozhodla pred nejakým časom prestať fajčiť, preštudovala som si zopár informácií, ktoré ma donútili vážne nad tým čo robím porozmýšľať. Dozvedela som sa , že patrím medzi 1 miliardu fajčiarov. Z toho každý rok spôsobí tabak približne 4 milióny predčasných úmrtí. Prognózy dokonca tvrdia, že do roku 2030 bude tabak celosvetovou príčinou úmrtia číslo jeden a bude ročne zabíjať 10 miliónov ľudí, čo bude viac než AIDS, TBC, autonehody, samovraždy a vraždy dohromady. O otázke o fajčení sa vyjadrila aj Svetová zdravotnícka organizácia a definovala závislosť ako:“ Stav psychický a niekedy tiež fyzický, ktorý vedie k vzájomnému pôsobeniu medzi živým organizmom a drogou, vyznačujúci sa správaním alebo inými reakciami, ku ktorým vždy patrí nutkavá túžba užívať drogu trvalo alebo periodicky, s cieľom vyhnúť sa nepríjemnému stavu spojeného s jej chýbaním. Tolerancia na drogu môže, ale nemusí byť prítomná.“ Na základe tejto definície nám jasne dali najavo, že nikotín je silne návyková látka. Látka, ktorú prvýkrát ponúkli Kolumbovi domorodci v Karibskej oblasti. Nieje to tak dávno, keď Hollywood používal cigarety ako symbol romantiky, šarmu a mužnosti. Pre amerických vojakov boli dokonca počas 2 .svetovej vojny platidlom od Paríža až po Peking. Znova sa mi tu naskytá otázka, prečo mladí ľudia, tak ako tí mladí vojaci začínajú s fajčením. Možno , že si niektorí myslíme , že nadobudneme sebaistotu, zaženieme únavu, spánok, bude nám lepšie pracovať mozog. Niektorí si práve vďaka fajčeniu nadobudli priateľstvá. Ale ak sa naozaj hlbšie zamyslíme a počúvneme svedomie, týmito výhovorkami sa len ospravedlňujeme sami pred sebou. Dobre vieme , že tieto výhovorky neobstoja, už len preto , lebo preklenúť citové zrušenia, spoločenské zábrany je možné aj bez tabaku a to primeranejším , kultúrnejším a hlavne zdravším spôsobom. Možno, že práve v tejto chvíli si mnohí z vás uvedomia, čo som si aj ja uvedomila pred týždňom, keď som prestala s fajčení, že po čase, aj keď po občasných okamihoch „zlyhania“, by nám mohla cigareta zostať úplne cudzím pojmom. A položme si ešte poslednú otázku: môžeme a máme právo hazardovať takto nedbanlivo so svojim životom?

Dúfam, že tak ako mne aj v niektorom z vás fajčiarov sa pohlo svedomie a uvedomil si, že je to len slabosť, ktorú môže prekonať. Ďakujem vám, že ste ma vypočuli a pevne verím, že aspoň tí, ktorí chcú a snažia sa s fajčením prestať zahasia svoju túžbu po tabaku.

(ke)

Žiadne komentáre: